Baletno Društvo Postojna

Baletno društvo Postojna logotip

Novice

Lovro Zajc peto leto zapored zlat na državnem prvenstvu v sodobnem plesu

22.2.2024

Minuli konec tedna, 17. in 18. 2. 2024, se je v dvorani Španskih borcev v Ljubljani odvijalo 32. državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev v sodobnem plesu, OPUS 2024.

Naš Lovro Zajc je s triminutno miniaturo V iskanju novega sveta že peto leto zapored osvojil zlato, tokrat pod okriljem našega Baletnega društva Postojna in mentorstvom priznanega plesalca Gašperja Kunška.

Letošnja tema Opusa Biti žival je povzeta po članku Irene Štaudohar, v katerem je med drugim zapisala: “V naravi je vse povezano in ljudje smo le delček v mozaiku svetovnega ekosistema. Nič drugega nismo kot živali.”

Lovro svojo miniaturo opiše: “Strah me je. Svet je obrnjen na glavo, razmišljam o tem, kaj prinaša prihodnost. Živali izumirajo, vse je onesnaženo … Zbežati moram nekam daleč proč, stran od civilizacije. Najti moram nov svet, čist, brez ljudi, tak, ki se mu lahko prepustim in živim v sožitju z drugimi organizmi. Nekje, kjer živali in rastline sobivajo brez sporov. Tam, kjer lahko spet začutim in odkrijem živalske čute in sem lahko najbolj svoboden. To je svet čiste, neokrnjene narave.”

Voščilnica 2024

29.12.2023

Drage naše balerine in baletnika!
Naj bo leto 2024 tako, kot so vaši baletni koraki: igrivo in zanesljivo, resno in zabavno, lahkotno in sad trdega dela. Tudi to leto bomo prepletli z resnimi vajami, čarobnimi nastopi in zabavnim druženjem!


Prijetne praznične dni, v novem letu pa veliko sreče in zdravja vam voščimo
Tina, Valerija, Žana, Nika, Nevenka, Alenka in Mateja

Hrestač

9.12.2023

S plesalci Baletnega društva Postojna se podajte v čarobni svet ene najlepših božičnih zgodb – baleta Hrestač.

Iz snežne idile vas bomo popeljali v praznično rajanje otrok, ki z vso vnemo pričakujejo božič v vsej svoji lepoti. Čakajo nas žive igrače, nežna Klara s svojim novim darilom, Hrestačem in strašljive miši. V deželi snežink se bomo zavrteli vse do eteričnega arabskega plesa, pa deklic s piščalmi in razigranih pajackov. Na koncu nas bosta posladkala še Sladkorna vila in sam Hrestač. Pustite pot domišljiji in uživajte.

Nakup kart je možen preko portala:

https://www.mojekarte.si/…/slike…/vstopnice-1177831.html

https://www.mojekarte.si/…/slike…/vstopnice-1177833.html

ali na prodajnih mestih: https://www.mojekarte.si/si/prodajna-mesta.html.

Doživite z nami ta čarobni čas.

Odrska vaja za nastopajoče

9.12.2023

Odrska vaja za nastopajoče bo v petek, 15. decembra 2023 v Kulturnem domu Postojna. 
S klikom na spodnjo povezavo si prenesite dokument v katerem se nahajajo urniki za odrsko vajo ter podrobnejša navodila za nastop.

VADBA ZA ODRASLE Z OSNOVAMI BALETA

17.10.2023

Vabimo vas, da se nam pridružite pri vadbah z osnovami baleta, tokrat posvečene odraslim.  Vadba naslavlja glavne izzive sodobnega življenjskega sloga, kot so sedeče delo, odsotnost fizičnih obremenitev in ponavljajoči se gibi.

Namen  vadbe je  okrepiti mišice ter telesu povrniti moč, stabilizacijo ter gibčnost s koordinacijo različnih delov telesa za lažje spopadanje z vsakodnevnimi opravili in telesnimi napori. Seveda pa to niso edine koristi saj se z dobro telesno pripravljenostjo dokazano lažje zoperstavimo hitremu tempu in stresu sodobnega življenja.

Vabljeni vsi, ki bi se radi razgibali, naredili nekaj zase in se v svojem telesu počutili močne, ne glede na starost, spol ali kondicijo.

Vadba poteka v Baletni dvorani društva, Kazarje 10 v Postojni, vsak petek med 18.00 in 19.15. Pričnemo 20. oktobra 2023.

Potrebna je predhodna prijava preko elektronske pošte na naslov: baletnodrustvo.postojna@gmail.com

Vpis v novo baletno leto 2023/24

30.8.2023

Ko se vročina poleže in v zraku zadiši po jeseni, si baletna dvorana zaželi cepetanja mehkih baletnih copatk in nasmejanih obrazkov, topotanja baletnih špic ter igrivih sodobnih figur. Lepo vabljeni na vpisne urice k vadbi klasičnega baleta in sodobnega plesa.

KLASIČNI BALET – vpisujemo otroke od 4. leta starosti dalje

Vpis bo potekal cel september oziroma do zapolnitve mest in sicer:

  • v Postojni v baletni dvorani, Kazarje 10 (Epicenter), vsak ponedeljek med 16:30 in 17:00
  • v Cerknici v dvorani Gasilskega doma, vsako sredo med 16:30 in 17:00

SODOBNI PLES – vpisujemo mlade od 9. leta dalje

Vpis bo potekal cel september v baletni dvorani, Kazarje 10, Postojna, vsak torek med 17:00 in 17:30.

Vsi, ki si želite spoznati čarobni svet baleta ali pa svoje znanje nadgraditi s prvinami sodobnega plesa, lepo vabljeni na naše vpisne urice.

Vpisni list in kontaktne podatke najdete na zavihku Kontakt

Počitniška baletna delavnica v Postojni

23.6.2023

Tudi letos vas vljudno vabimo na počitniško baletno delavnico v Postojni. Začela se bo 21.8. in izvajala do 25.8.2023, rok za prijavo je 21.7.2023.

Pohitite in izpolnjen prijavni list oddajte po pošti na naslov društva ali na e-naslov: baletnodrustvo.postojna@gmail.com saj je število mest omejeno!

Počitniška baletna delavnica v Cerknici

23.6.2023

Tudi letos vas vljudno vabimo na počitniško baletno delavnico v Cerknici. Začela se bo 28.8. in izvajala do 31.8.2023, rok za prijavo je 21.7.2023.

Pohitite in izpolnjen prijavni list oddajte po pošti na naslov društva ali na e-naslov: baletnodrustvo.postojna@gmail.com saj je število mest omejeno!

Mala princeska

30. marec 2023

Letna produkcija z naslovom Mala princeska – če hočeš videti, moraš gledati s srcem je čarobna predstava o prijateljstvu in ljubezni, ki premagata vse. Ogledate si jo lahko v soboto 15.4.2023 v Kulturnem domu Postojna.

Je opomnik na to, da se mora v sodobnem hitrem svetu, polnemu izzivov (hlepenje po moči in denarju, odvisnost, hitenje in delo), človek ustaviti in posvetiti čas ljubim osebam ter pomembnim stvarem v življenju. Zaradi časa, ki jim ga posvetimo, so za nas posebne in nas bogatijo. Bistvo je očem nevidno, saj moraš gledati s srcem. To je tudi glavno sporočilo predstave.

Karte lahko kupite na povezavi: Mojekarte.si-Mala princesa 

Zimska produkcija društva

4. december 2022

Božični čas je eden najlepših obdobij vsega leta. V Baletnem društvu Postojna ga želimo deliti z vami, zato smo za vas v nedeljo 11.12.2022 v Kulturnem domu Postojna pripravili baletno predstavo Čarobni prazniki.

V uvodnem delu predstave Sladkorna vila pričara čarobno vzdušje, ki v nadaljevanju privabi ples prvih snežink, zvončkov, lučk, jelenčkov, smrečic in drugih prazničnih motivov. Skozi baletne korake plesalci prikažejo veselo, očarljivo in svetlikajoče zasneženo baletno predstavo.

Karte lahko kupite na povezavi: Mojekarte.si-čarobni prazniki

Vpis v novo baletno leto

29. avgust 2022

V Baletnem  društvu Postojna ni ovir za ples
Lepo vabljeni na vpisne urice k vadbi  klasičnega  baleta in sodobnega plesa.

– KLASIČNI BALET – vpisujemo otroke od 4. leta starosti dalje
Vpis bo potekal cel september oziroma do zapolnitve mest in sicer:
  • v Postojni v baletni dvorani, Kazarje 10 (Epicenter), vsak torek ob 17. uri ter
  • v Cerknici v dvorani Gasilskega doma, vsako sredo ob 16:30.
– SODOBNI PLES – vpisujemo mlade od 9. leta dalje
Vpis bo potekal cel september v baletni dvorani, Kazarje 10, Postojna, vsak četrtek ob 17.15.

Naše vodilo je misel baletne pedagoginje Ane Vovk Pezdir:
“Neodtujljiva pravica vsakega otroka je, da svoje sanje in želje, povezane z baletom, tudi uresničuje.”

Uresničite svoje plesne sanje in se nam pridružite.

Počitniška baletna delavnica

13. junij 2022

Društvo bo tudi letos poskrbelo, da bodo počitnice odete z baletnimi barvami. Pripravljamo počitniške baletne delavnice, ki so primerne za otroke starejše od 6 let. Potekale bodo v Cerknici v vadbeni dvorani gasilskega doma od 16. do 20. avgusta 2022 med 9:00 in 13:00.

V Postojni se bodo delavnice izvajale v Baletni dvorani Kazarje, od 22. do 26. avgusta 2022 med 9:00 in 13:00.

Program:

  • Jutranja gibalnica: preubjanje in ogrevanje telesa z jogo
  • Kondicijske priprave na prostem: različne športne aktivnosti na prostem
  • Balet: ABC baleta, spoznavanje in osvajanje gibalnega materiala
  • Glasba in ritem: spoznavali bomo različne zvoke, ustvarjali tone, tonska gibanja in se igrali z različnimi ritmi
  • Ustvarjalna delavnica: izdelava rekvizitov in kostumov za koreografijo
Cena tedenske baletne delavnice znaša 50 EUR. Prijave so možne do 15.7.2022 na elektronski naslov, ki ga najdete v zavihku Kontakt. Število mest je omejeno.

Zaplešimo skupaj skozi poletje.

Letna produkcija društva

2. maj 2022

“Slikar v svojem ateljeju naslika baletko, ta oživi in zapleše. Skupaj se odpravita v galerijo, da ji poiščeta primerno mesto med umetninami. Ogledata si številne slike in kipe iz zgodovine umetnosti, vendar vsakič znova ugotovita, da ta dela niso primerna družba zanjo. Končno baletka najde pravo mesto.”

Na odru Kulturnega doma Postojna je društvo v soboto 7. maja 2022 uprizorilo produkcijo z naslovom Slikar in baletka. Združevanje je bila glavna tema letošnje produkcije. Združevanje gibov, združevanje estetike, združevanje umetnosti. Nastopilo je več kot 70 plesalcev pod mentorstvom Mire Marič in Ane Vogrin, ki v produkciji nastopa kot režiserka. Repriza se je odvila na odru Kulturnega doma Cerknica nedeljo 22. maja 2022. Produkcije si je ogledalo preko 500 ljudi. Slike si lahko ogledate v naši galeriji.

Balet FIT za odrasle

20. januar 2022

Vabimo vas, da se nam pridružite pri vadbah na osnovi baleta, tokrat posvečene odraslim. Skozi kombinacijo kontroliranih gibov pilatesa, umirjenostjo joge, vajami z lastno težo in vajami, ki dvignejo srčni utrip, bomo krepili mišice celega telesa ter jih naredili močne, dolge in elegantne. Delali bomo na moči, ravnotežju, gibljivosti in zavedanju lastnega telesa. Vabljeni vsi, ki bi se radi razgibali, naredili nekaj zase in se v svojem telesu počutili močne, ne glede na starost, spol, kondicijo ali zdravstvene težave. Vadba poteka v baletni dvorani društva, Kazarje 10 v Postojni:
  • vsak ponedeljek od 19:15 do 20:00 in
  • vsako sredo od 18:30 do 19:15.

Baletna vadba za otroke

30. oktober 2021

Naše baletke že intenzivno pilijo korake in se učijo novih koreografij tako v dvorani v Postojni kot v Cerknici. Vpisujemo otroke od 4. leta dalje, tako deklice kot dečke ne glede na plesno predznanje ali telesne predispozicije. Pomembna je samo želja in veselje do plesa. Imamo še nekaj prostih mest, zato čim prej stopite v kontakt z nami na »baletni telefon« 040-223-069 ali nam pišite po elektronski pošti na naslov: baletnodrustvo.postojna@gmail.com in preverite razpoložljivost.