Baletno Društvo Postojna

O nas

Balet v Postojni

Baletni copatki poskakujejo v Postojni že od leta 1999, najprej pod okriljem Društva ljubiteljev baleta Krasa in Brkinov iz Sežane. Kasneje je balet postal eden od predmetov, ki jih je izvajala Glasbena šola Postojna. Baletno društvo Postojna smo starši malih baletk in baletnikov ustanovili 6. junija 2006. 
   V šolsko leto 2006/2007 je društvo vstopilo s 35 člani, vsako naslednje šolsko leto pa je število članov naraščalo in leta 2009 je baletno vadbo zaključilo že 100 balerin in baletnik. Hkrati s številom članov je raslo tudi število javnih nastopov, produkcij, predstavitev, sodelovanj na prireditvah drugih organizatorjev, tekmovanj, baletnih izpitov … Baletno društvo Postojna je svoje člane predstavilo na odrih širom Slovenije, od Murske Sobote do Portoroža. Vrhunec vsake baletne sezone pa so naše samostojne produkcije.
    Glavna dejavnost društva ostaja baletna vzgoja. Da smo pri tem uspešni, priča tako število naših članov, ki vsako leto uspešno opravljajo izpite na nižji baletni šoli, kot tudi število tistih, ki svoje baletno šolanje nadaljujejo na Srednji baletni šoli. Poleg baletne vadbe pa društvo povezuje med seboj tudi starše, ki složno pomagajo pri pripravah kot tudi izvedbi javnih nastopov tako z organizacijo prevozov, ličenjem, frizurami, animacijo otrok v zaodrju in z najpomembnejšim delom: podpirajo in bodrijo svoje balerine.
  Baletno društvo Postojna je v letih delovanja postalo ne le eno največjih društev na Notranjskem, ampak tudi eden od pomembnejših oblikovalcev notranjske kulture.

Naša baletna dvorana

Šolsko leto 2017/2018 se je pričelo malo drugače, saj so postojnske balerine vadbo začele izvajati v novi baletni dvorani v Kazarjah. Dvorana s 110 kvadratnimi metri površine ustreza vsem standardom za vadbo plesa.
   Skozi predprostor z lično garderobo, kotičkom za čakajoče starše mimo sejne mize za sestanke vstopite v baletno dvorano, ki ima dnevno svetlobo, velika ogledala, baletne drogove, ozvočenje in je prekrita s pravim plesnim podom. Poleg tega se za zaprtimi vrati shrambe skriva bogata zakladnica več sto različnih kostumov, ki so nastajali v društvu za potrebe produkcij.
    V ureditev prostora je bilo vloženih tudi veliko delovnih ur zvestih prostovoljcev društva na kar smo izredno ponosni.

Naši učiteljici

Mira Marič

Celo življenje se že ukvarja s plesom. V tej smeri se je tudi izobrazila, saj je uspešno zaključila Umetniško gimnazijo – plesna smer v Ljubljani, leta 2010 pa je diplomirala na Akademiji za ples v Salzburgu (SEAD), kjer se je posebno osredotočila na balet in sodobni ples. Ob nostrifikaciji diplome je leta 2013 tudi v Sloveniji na Akademiji za ples Ljubljana pridobila naziv diplomirana plesalka, koreografinja. Pohvali se lahko tudi z odrskimi izkušnjami, saj je sodelovala s priznanimi koreografi v mednarodnem merilu (Ori Flomin, Libby Far, Todd Williams, Diego Gill in mnogimi drugimi) v različnih plesnih produkcijah (Festival New faces, New dances, Festival Summer szene Salzburg, Festival Dancing in the Streets, Significant Moments…). Takoj po študiju je začela nabirati tudi pedagoške izkušnje, saj je delala kot plesna vaditeljica v plesnih šolah. Poučevala je balet, modern, otroške plese, jogo in pilates. Prav tako je Mira nastopala v različnih televizijskih šovih in sodelovala s produkcijskimi hišami (PNV Group, Karo Media, Video produkcija Tanal, TV Veseljak, Art music records…). Leta 2014 je uspešno opravila licenco ter postala članica komisije za preverjanje in potrjevanje NPK (nacionalne poklicne kvalifikacije) na področju plesalec/plesalka, koreograf/koreografinja…

Ana Vogrin

Bila je otrok, ki je moral poskusiti vse, in tako je pri sedmih letih začela svoje klasično baletno izobraževanje. Na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor je zaključila nižjo in srednjo baletno šolo pri profesorjih Galini Dmitrievi, Nikolaiu Chilnikovemu, Vasiliju Kuzkinu in Mojci Ussar.
Svoje plesno znanje je utrjevala na Vic Ballet Academy v Veroni in na poletnih seminarjih pri Tijuani Križman v Piranu. Izkoristila je priložnosti sodelovanja z mnogimi mednarodno priznanimi koreografi, Edwardom Clugom, Raymondom Chaiem, Andrewom Greenwoodom, Olegom Grachovom. Nastopila je v svetovno znanih baletih Faraonova hči, Silfida, Gusar, Bajadera, Coppélia… S poučevanjem baleta je pričela leta 2015 na glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj, od leta 2016 pa poučuje v Baletnem društvu Postojna.
Anine dni poleg poučevanja baleta zapolnjujejo še študij umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti Ljubljana, urednikovanje dela spletne kulturne platforme Koridor (piše umetniške kritike in ureja besedila) ter izvajanje plesnih in likovnih delavnic v Moderni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti v Ljubljani.