Baletno Društvo Postojna

Baletno društvo Postojna logotip

O nas

Balet v Postojni

Baletni copatki poskakujejo v Postojni že od leta 1999, Baletno društvo Postojna pa smo starši mladih baletk in baletnikov ustanovili 6. junija 2006. V prvo šolsko leto društva smo vstopili s 35 člani, trenutno pa balet obiskuje več kot 100 baletk in 2 baletnika.
S številom članov pa je raslo tudi število javnih nastopov, produkcij, predstavitev, sodelovanj na prireditvah od Murske Sobote do Portoroža, tekmovanj, baletnih izpitov… Vrhunec vsake baletne sezone pa so naše samostojne produkcije.
Glavna dejavnost društva ostaja baletna vzgoja, da smo pri tem uspešni priča tako število naših članov, ki vsako leto uspešno opravljajo izpite na baletni šoli, in tistih, ki svoje baletno šolanje nadaljujejo na Srednji baletni šoli. Poleg otrok pa med seboj povezujemo tudi starše, ki složno pomagajo pri pripravah ter izvedbi javnih nastopov z organizacijo prevozov, ličenjem, frizurami, animacijo otrok v zaodrju in najpomembnejše, s podpiranjem svojih balerin in baletnikov.
Baletno društvo Postojna je v letih delovanja postalo eno največjih društev na Notranjskem in  eden pomembnejših oblikovalcev notranjske kulture.

Naša baletna dvorana

Šolsko leto 2017/2018 se je pričelo malo drugače, saj so postojnske balerine vadbo začele v novi baletni dvorani. Dvorana s 110 kvadratnimi metri površine ustreza vsem standardom za vadbo plesa.
Skozi predprostor z lično garderobo, kotičkom za čakajoče starše mimo sejne mize za sestanke vstopite v baletno dvorano, opremljeno z velikimi ogledali, baletnimi drogovi, ozvočenjem, prekrito s pravim plesnim podom in osvetljeno z naravno dnevno svetlobo. Poleg tega se za zaprtimi vrati shrambe skriva bogata zakladnica več sto različnih kostumov, ki so bili skozi leta izdelani v društvu za potrebe produkcij.
V ureditev prostora je bilo vloženih veliko delovnih ur zvestih prostovoljcev na kar smo izredno ponosni.

Učiteljice baleta

Mira Marič

Celo življenje se že ukvarja s plesom. V tej smeri se je tudi izobrazila, saj je uspešno zaključila Umetniško gimnazijo – plesna smer v Ljubljani, leta 2010 pa je diplomirala na Akademiji za ples v Salzburgu (SEAD), kjer se je posebno osredotočila na balet in sodobni ples. Ob nostrifikaciji diplome je leta 2013 tudi v Sloveniji na Akademiji za ples Ljubljana pridobila naziv diplomirana plesalka, koreografinja. Pohvali se lahko tudi z odrskimi izkušnjami, saj je sodelovala s priznanimi koreografi v mednarodnem merilu (Ori Flomin, Libby Far, Todd Williams, Diego Gill in mnogimi drugimi) v različnih plesnih produkcijah (Festival New faces, New dances, Festival Summer szene Salzburg, Festival Dancing in the Streets, Significant Moments…). Takoj po študiju je začela nabirati tudi pedagoške izkušnje, saj je delala kot plesna vaditeljica v plesnih šolah. Poučevala je balet, modern, otroške plese, jogo in pilates. Prav tako je Mira nastopala v različnih televizijskih šovih in sodelovala s produkcijskimi hišami (PNV Group, Karo Media, Video produkcija Tanal, TV Veseljak, Art music records…). Leta 2014 je uspešno opravila licenco ter postala članica komisije za preverjanje in potrjevanje NPK (nacionalne poklicne kvalifikacije) na področju plesalec/plesalka, koreograf/koreografinja…

Tina Dobnikar

Tina je že kot mala deklica obiskovala Baletno šolo Tartini v Ljubljani in svojo baletno pot nato nadaljevala na Glasbeni in baletni šoli v Ljubljani. Po končani nižji šoli se je vzporedno z Gimnazijo Vič vpisala na Srednjo glasbeno in baletno šolo Ljubljana in leta 2004 maturirala.
Balet je bil vedno njen navdih, preplet plesne umetnosti s francoskimi baletnimi izrazi pa jo je usmeril v študij Umetnostne zgodovine ter Francoskega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. V okviru študija francoskega jezika je eno leto svoje znanje izpopolnjevala tudi na Sorbonne Nouvelle III v Parizu. Ob študiju je s plesom in nastopanjem nadaljevala v Baletni šoli Pirueta v Ljubljani ter se prvič srečala tudi s pedagoškim delom. V poučevanju je našla novo veselje in se kot učiteljica baleta preizkusila v različnih baletnih šolah in društvih. Prav tako je pedagoške izkušnje pridobivala na ustvarjalnih delavnicah in delavnicah animacije, ter na počitniških varstvih na temo plesa.
Leta 2014 je oblikovala nov program za osnovnošolske otroke Balet s francoščino, preko katerega se mladi plesalci med gibanjem na zabaven način seznanjajo s francoskim jezikom.  Leta 2020 je sestavila program za osnovnošolce Ustvarjalni ples, ki ga je podprla tudi Mestna občina Ljubljana.
Izkušnje z različnih področij umetnosti so njena osnova za inovativni pristop učenja baleta s povezovanjem giba, petja, ustvarjanja zvokov in učenja tujega jezika. 

Valerija Želko

Balet je njena velika strast že od malih nog. Svojo baletno pot je pri desetih letih začela prav pod okriljem Baletnega društva Postojna, kjer je ure baleta obiskovala vse do konca gimnazije. Udeležila se je vseh nastopov in produkcij, ki jih je organiziralo društvo. Prav tako pa je sodelovala na različnih prireditvah zunanjih organizatorjev. 
Na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana je zaključila nižjo baletno šolo. Balet jo je spremljal tudi med študijem na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Baletne treninge je obiskovala v Plesnem epicentru Ljubljana. Sodelovala je pri projektu Mladi slovenski balet v organizaciji Društva baletnih umetnikov Slovenije. V tem obdobju je med drugim pripravila koreografijo za plesni del otroške predstave Polžkova hiška, ki je nastala pod okriljem Kulturnega društva Šmihel. Kot plesalka je sodelovala v operni predstavi Pepelka v SNG Ljubljana. Kot študentka je delo opravljala v baletnem studiu Anabela, kjer se je prvič srečala tudi s pedagoškim delom. Od leta 2017 še vedno aktivno obiskuje baletne treninge v organizaciji Društva baletnih plesalcev.

Žana Vidmar

Žana Vidmar je s svojimi baletnimi koraki začela v Postojni, kjer je zaključila prve 4 leta nižje baletne šole. Po opravljenem sprejemnem izpitu je šolanje nadaljevala po programu nižje baletne šole na Konservatorju za glasbo in balet v Ljubljani. Tam je kasneje opravila še sprejemi izpit za srednjo šolo in jo uspešno zaključila. Študij je nadaljevala na Višji baletni šoli, kjer je izpopolnila svoje pedagoško znanje poučevanja klasičnega baleta.
Ima vrsto let izkušenj s poučevanjem najmlajših ljubiteljskih plesalcev baleta in tudi bodočih profesionalnih plesalcev. Delo z otroki jo veseli, izpopolnjuje, spodbuja ustvarjalnost in iskanje novih pristopov pedagoškega dela. Med šolanjem je sodelovala z različnimi domačimi in tujimi koreografi, izpopolnjevala znanje in sodelovala pri baletnih predstavah. Veliko je sodelovala tudi z SNG Opera in Balet Ljubljana, pri predstavah Labodje Jezero, Hrestač, Trnjulčica, Veliki Gatsby, Čajkovski…

Eva Berginc

Nika Lipolt