Baletno Društvo Postojna

Baletno društvo Postojna logotip

O nas

Balet v Postojni

Baletni copatki poskakujejo v Postojni že od leta 1999, Baletno društvo Postojna pa smo starši mladih baletk in baletnikov ustanovili 6. junija 2006. V prvo šolsko leto društva smo vstopili s 35 člani, trenutno pa balet obiskuje več kot 100 baletk in 2 baletnika.
S številom članov pa je raslo tudi število javnih nastopov, produkcij, predstavitev, sodelovanj na prireditvah od Murske Sobote do Portoroža, tekmovanj, baletnih izpitov… Vrhunec vsake baletne sezone pa so naše samostojne produkcije.
Glavna dejavnost društva ostaja baletna vzgoja, da smo pri tem uspešni priča tako število naših članov, ki vsako leto uspešno opravljajo izpite na baletni šoli, in tistih, ki svoje baletno šolanje nadaljujejo na Srednji baletni šoli. Poleg otrok pa med seboj povezujemo tudi starše, ki složno pomagajo pri pripravah ter izvedbi javnih nastopov z organizacijo prevozov, ličenjem, frizurami, animacijo otrok v zaodrju in najpomembnejše, s podpiranjem svojih balerin in baletnikov.
Baletno društvo Postojna je v letih delovanja postalo eno največjih društev na Notranjskem in  eden pomembnejših oblikovalcev notranjske kulture.

Naša baletna dvorana

Šolsko leto 2017/2018 se je pričelo malo drugače, saj so postojnske balerine vadbo začele v novi baletni dvorani. Dvorana s 110 kvadratnimi metri površine ustreza vsem standardom za vadbo plesa.
Skozi predprostor z lično garderobo, kotičkom za čakajoče starše mimo sejne mize za sestanke vstopite v baletno dvorano, opremljeno z velikimi ogledali, baletnimi drogovi, ozvočenjem, prekrito s pravim plesnim podom in osvetljeno z naravno dnevno svetlobo. Poleg tega se za zaprtimi vrati shrambe skriva bogata zakladnica več sto različnih kostumov, ki so bili skozi leta izdelani v društvu za potrebe produkcij.
V ureditev prostora je bilo vloženih veliko delovnih ur zvestih prostovoljcev na kar smo izredno ponosni.

Učiteljici baleta

Mira Marič

Celo življenje se že ukvarja s plesom. V tej smeri se je tudi izobrazila, saj je uspešno zaključila Umetniško gimnazijo – plesna smer v Ljubljani, leta 2010 pa je diplomirala na Akademiji za ples v Salzburgu (SEAD), kjer se je posebno osredotočila na balet in sodobni ples. Ob nostrifikaciji diplome je leta 2013 tudi v Sloveniji na Akademiji za ples Ljubljana pridobila naziv diplomirana plesalka, koreografinja. Pohvali se lahko tudi z odrskimi izkušnjami, saj je sodelovala s priznanimi koreografi v mednarodnem merilu (Ori Flomin, Libby Far, Todd Williams, Diego Gill in mnogimi drugimi) v različnih plesnih produkcijah (Festival New faces, New dances, Festival Summer szene Salzburg, Festival Dancing in the Streets, Significant Moments…). Takoj po študiju je začela nabirati tudi pedagoške izkušnje, saj je delala kot plesna vaditeljica v plesnih šolah. Poučevala je balet, modern, otroške plese, jogo in pilates. Prav tako je Mira nastopala v različnih televizijskih šovih in sodelovala s produkcijskimi hišami (PNV Group, Karo Media, Video produkcija Tanal, TV Veseljak, Art music records…). Leta 2014 je uspešno opravila licenco ter postala članica komisije za preverjanje in potrjevanje NPK (nacionalne poklicne kvalifikacije) na področju plesalec/plesalka, koreograf/koreografinja…

Tina Dobnikar

Tina je že kot mala deklica obiskovala Baletno šolo Tartini v Ljubljani in svojo baletno pot nato nadaljevala na Glasbeni in baletni šoli v Ljubljani. Po končani nižji šoli se je vzporedno z Gimnazijo Vič vpisala na Srednjo glasbeno in baletno šolo Ljubljana in leta 2004 maturirala.
Balet je bil vedno njen navdih, preplet plesne umetnosti s francoskimi baletnimi izrazi pa jo je usmeril v študij Umetnostne zgodovine ter Francoskega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. V okviru študija francoskega jezika je eno leto svoje znanje izpopolnjevala tudi na Sorbonne Nouvelle III v Parizu. Ob študiju je s plesom in nastopanjem nadaljevala v Baletni šoli Pirueta v Ljubljani ter se prvič srečala tudi s pedagoškim delom. V poučevanju je našla novo veselje in se kot učiteljica baleta preizkusila v različnih baletnih šolah in društvih. Prav tako je pedagoške izkušnje pridobivala na ustvarjalnih delavnicah in delavnicah animacije, ter na počitniških varstvih na temo plesa.
Leta 2014 je oblikovala nov program za osnovnošolske otroke Balet s francoščino, preko katerega se mladi plesalci med gibanjem na zabaven način seznanjajo s francoskim jezikom.  Leta 2020 je sestavila program za osnovnošolce Ustvarjalni ples, ki ga je podprla tudi Mestna občina Ljubljana.
Izkušnje z različnih področij umetnosti so njena osnova za inovativni pristop učenja baleta s povezovanjem giba, petja, ustvarjanja zvokov in učenja tujega jezika.